Kan je een postnatale depressie voorkomen?

Een depressie is vaak het gevolg van een voorafgaande periode waarin er meer is gebeurd dan je aankon. Je bent bijvoorbeeld teveel over je grenzen heen gegaan, er zijn misschien nare dingen gebeurd waar je geen invloed op had, of er zijn andere zaken voorgevallen die heftig waren.

 

Een paar dagen na de geboorte van je kind ben je als moeder op je aller gevoeligst. Mochten er zaken zijn die al een hele tijd spelen, gevoelige zaken, dan is de kans het grootst dat deze op dat moment op zijn allerhevigst naar boven komen. Je hebt dan echt je uiterste punt bereikt van zaken die teveel voor je zijn geweest. Een kans op een depressie is dan heel groot, en in dit geval een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Alles bij elkaar, de zwangerschap, de bevalling, de vermoeidheid, de spanning, en eventuele onverwerkte zaken steken hier met alle hevigheid de kop op.

 

Kan je een postnatale depressie voorkomen? In vele gevallen wel. En dan heb ik het over de situaties waar je van te voren, voordat je zwanger wordt, zelf invloed op kan uitoefenen. Als je bv een type bent die teveel over je grenzen heen gaat, en geen 'nee' durft te zeggen, dan is dit in principe iets wat je had kunnen voorkomen. Maar dan moet je eerst door hebben dat dat een patroon van je is. Als je dat door hebt, en je doet er niets aan, dus je geeft je grenzen niet aan, dan doe je dus altijd dingen die niet goed voelen. Elke keer voel je die pijn, maar dan ga je toch weer door. Dit krijg je een keer terug. En omdat je vlak na een bevalling op je aller gevoeligst bent, is de kans groot dat het dan de kop op steekt, met alle gevolgen van dien. Het heeft immers invloed op jou, je kind, en je gezin.

 

Werken aan jezelf, je eigen persoonlijke ontwikkeling, je eigenwaarde en zelfvertrouwen, is dan ook een groot en heel belangrijk onderdeel die een rol speelt bij het kunnen voorkomen van een postpartum depressie.