Wat kan je zelf doen tegen de misselijkheid

Helaas zijn veel vrouwen tijdens de zwangerschap misselijk. Sommigen alleen in het eerste trimester, anderen de gehele zwangerschap. En ook is het misselijke gevoel niet bij iedereen hetzelfde. Heel vervelend.

 

Er kunnen diverse oorzaken voor zijn. Het lichamelijke aspect en de vele bijbehorende veranderingen kunnen uiteraard een grote rol spelen. Daarnaast is het zo dat ook psychische elementen (gedeeltelijk) de oorzaak kunnen zijn van de misselijkheid. Dat hoeft uiteraard niet voor iedere vrouw te gelden, maar over het algemeen kunnen de volgende aspecten ook een rol spelen bij het misselijke gevoel:

 

* Onzekerheid

Bij een eerste zwangerschap kan je gevoelens hebben, zoals: "Wat gaat er allemaal gebeuren, wat moet ik doen?" En bij een volgende zwagerschap is het heel normaal om die gevoelens weer te hebben, immers loopt iedere zwangerschap anders.

 

* Angst

Angst voor van alles kan hier een rol spelen. Van financiële kwesties tot lichamelijke uitdagingen. Zoals bv angst voor de bevalling. En mocht de eerste zwangerschap en/of bevalling tegen zijn gevallen, dan kan de angst uiteraard weer heftig terugkomen.

 

* Onverwerkte emoties

Het hoeft niet voor iedereen te gelden, maar toch blijkt dat wanneer je als vrouw veel onverwerkte emoties hebt, je dan vatbaarder blijkt te zijn voor misselijkheid tijdens de zwangerschap. Tijdens een zwangerschap ben je nu eenmaal veel gevoeliger dan anders, en alles wat je lichamelijk of psychisch ervaart kan daardoor veel sterker naar boven komen.

 

 

Maar wat kan je er nu zelf aan doen?

 

Om enige verlichting te ervaren van je misselijkheid zijn er wel een aantal aspecten die je zelf toe kan passen.

 

* Eten en drinken

Probeer er achter te komen waar je wel en niet tegen kan. Mocht je bijna niets kunnen verdragen, probeer dan in ieder geval aan voldoende vocht te komen, bv via fruit. Enkele algemene tips:

- de maag zo min mogelijk belasten: vooral warme voeding en dranken, (ijs)koude zoveel mogelijk vermijden, meerdere kleine porties per dag nemen.

- de spijsvertering bevorderen: kruidenthee zoals venkelthee, gemberthee en (peper)muntthee, koken met kruiden, zoveel mogelijk plantaardige voeding.

- gemberpakking op de lever

 

* Voel je niet schuldig

Dit maakt het namelijk alleen maar lastiger voor jezelf. Je kan dan namelijk niet zijn wie je bent en voelen hoe je je voelt. Veel vrouwen zijn juist in het eerste trimester misselijk, en juist dan wil je nog niet vertellen dat je zwanger bent. Dan is het een hele uitdaging om deze periode door te komen. Maar realiseer je goed dat je ook juist nu de ruimte mag nemen voor jezelf. Over je grenzen heen gaan is voor niemand goed. Je lichaam vertelt je precies wat je nodig hebt. En indien nodig zal je het toch eerder meten vertellen, zodat er rekening met je gehouden kan worden, zowel thuis als op het werk.

 

* Ga mediteren

Echt, probeer het eens. Het verlicht en verrijkt je leven op vele manieren. Hoe je dat doet en wat de vele voordelen zijn kan je hier lezen.